Help, een overactief brein

burn out
Deze nacht werd ik om 3u30 wakker. Het gebeurt me wel vaker. Wakker en hup, die knop in mijn hoofd op ‘on’. Bijna alsof ik in die ‘on’ knop wakker werd.
Geen speciale gedachten, niet dat ik grote zorgen of emoties had, gewoon, mijn energie zat in mijn hoofd.
Overkomt het je ook wel eens? En hoe kom je daar dan uit?

Soms hoor je zeggen, observeer je gedachten, laat ze komen en laat ze weer gaan, als wolken die passeren. Ik zie echter dat velen hierin verstrikt geraken als ze dit proberen. Daarom pas ik deze strategie liever aan

Laten we er even dieper op ingaan en een radiozender als metafoor gebruiken.

Je kan de frequentie waar onze gedachten zijn vergelijken met een bepaalde post op de radio.
Wat doe je als er op de radio muziek gedraaid wordt, waar je niet van houdt? Ja, dan verander je gewoon van zender. Eigenlijk is dit voor onze gedachten ook zo.
In plaats van in de frequentie te blijven waar onze gedachten razen, is het belangrijk om naar een andere post over te schakelen.

Een andere post/zender?

Het is dus de kunst om van ‘zender’ te veranderen.
Is dat mogelijk, hoor ik je denken?
Ja, er zijn verschillende mogelijkheden en ik schets er graag 2.

1. Ons lichaam. Ons lichaam heeft een heel andere frequentie dan onze gedachten. Door op het lichaam te focussen, kom je op een andere plaats. Een andere ‘zender’.
Als je gaat focussen je op je lichaam en tegelijkertijd bv. op je ademhaling, dan ga je voelen dat je gedachten sowieso gaan verminderen. Je focus is anders en het is gemakkelijker om je te dissociëren van je gedachten.

2. De plaats in jezelf waar er stilte is. Wat? Stilte? Ik verdrink in mijn eigen gedachten.
En toch, probeer het eens. Zeg tegen jezelf: leidt me naar de plaats in mezelf waar er stilte en rust is. En kijk wat er gebeurt.
Als je in de plaats van rust, een gedachte krijgt, is het veel gemakkelijker om die te laten gaan. Je bent trouwens niet gefocust op het komen en gaan van gedachten. Je bent gefocust op de plaats van rust en stilte.

Soms zijn er echter processen aan de gang die zich niet zo snel laten temmen.

Vooral als er emoties mee gepaard gaan.
Je bent boos, en je gedachten zeggen dingen waar je misschien zelf niet eens achter staat. En toch blijft dat maar malen.
Je bent jaloers. Je maakt je erg zorgen over iets…
Als je gedachten in vuur staan, en ze willen echt niet weg! Wat kan je dan nog doen?
Wel, in die situaties gaan je gedachten te keer, maar eigenlijk is de basis een gevoel dat getriggerd is.
Ga in dit geval naar je gevoel. Het kan zijn dat je je gevoel verdringt en dat je gedachten daarom maar blijven malen. Ga naar je gevoel en accepteer dat je boos bent, of jaloers, of ongerust.
Neem ook de oefening uit de blog: Wie ben ik